RESTAURATIE RIETEN DAKEN

Riet is een prachtig en sterk natuurproduct. Uw rieten dak beschermt uw huis tegen zon, regen, hagel en wind.

Maar riet is ook gevoelig voor diezelfde elementen. Ze zorgen voor slijtage van het riet. Om het rieten dak zo lang mogelijk in gezonde en goede staat te houden is het belangrijk dat u uw dak goed laat onderhouden. Toch is er een moment dat de gaarden (de stalen draden waarmee het riet wordt vastgebonden op het dak) zichtbaar worden. De slijtlaag van het riet is dan verdwenen en er moet actie worden ondernomen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een versleten dak weer up-to-date te krijgen. Dat is afhankelijk van de staat van uw rieten kap. Voor een persoonlijk advies kunt u het best contact opnemen met de vakmensen van Rietdekkersbedrijf Puurriet . Hier alvast een globaal beeld van de mogelijkheden.

Doorstoppen rieten dak

Deze methode kan alleen worden uitgevoerd wanneer de onderlaag nog in goede conditie verkeerd. Bij het doorstoppen wordt elke laag riet teruggetrokken. Daardoor ontstaat er ruimte onder de gaarde en kan er nieuw riet worden bijgestoken. De gaarden worden zo nodig over het riet gebonden. Op deze wijze ontstaat er een nieuwe slijtlaag waardoor het dak er praktisch als nieuw uitziet.

Overdekken van rieten daken

Het oude rieten dak wordt schoon- en vlakgemaakt en dient als onderlaag (spreilaag) voor het nieuwe riet. Over het oude riet wordt een geheel nieuw rieten dak gelegd. Het dak ziet er weer als nieuw uit. Voordeel hiervan is dat er weinig gesloopt hoeft te worden en dat de rietenkap tijdens de renovatie gesloten blijft. Ook ziet het dak er weer als nieuw uit. Er zitten ook verschillende nadelen aan deze manier van renoveren: de rietlatten worden niet vervangen, het oude stoffige rietdak blijft zitten en door het oude riet kan het nieuwe riet niet optimaal ventileren.

Puur Riet. Onderhoud, renovatie en aanleg van rieten daken.
Copyright © 2014 - 2022 Puur Riet. Alle rechten voorbehouden.